Vill du fly iväg med förförande fantasirik science fiction? Eller förkovra dig med fortbildning, filosofi och fakta? Psykologtidningen bad psykologer och studerande att dela med sig av sina bästa lästips. Här är ett urval.
Doing Good Better av William MacAskill, Random House, 2015
»Prepare to get your world rocked! Så många roliga, smarta, oväntade men framförallt viktiga resonemang tas upp i den här boken. Den är skriven av en Oxford-filosof som driver tesen att vi, genom att tänka efter före, kan åstadkomma mångfaldigt mer gott i världen. Ett varmt tips till alla som brottas med politisk och samhällelig hopplöshet. Det finns hopp – vi behöver bara tänka lite mer strategiskt.«
/Siri Helle, psykolog, föreläsare aktuell med romanen Bränn alla broar (Louise Bäckelin förlag, 2018).
Akata Witch av Nnedi Okorafor, Speak, 2011
»Sunny Nwazue är 12 år gammal. Född i USA av nigerianska föräldrar växer hon upp i föräldrarnas hemland, men passar inte in någonstans. Hon är västafrikan och albino, älskar fotboll men klarar inte av solen. Hon har dessutom börjat plågas av visioner om en värld som går under.
En dag blir livet på en gång enklare och enormt mycket mer komplicerat: Sunny får veta att hon har magiska krafter och introduceras till en ny värld. En värld där hon får nära vänner, men på många sätt fortfarande står utanför. Dessutom förväntas hon oskadliggöra en seriemördare. En bok för alla som älskar Harry Potter.«
/Linus Olsson Collentine, psykologstuderande på sista terminen och precis lämnat uppdraget som ordförande i Psykologförbundets studeranderåd.
The girl with all the gifts av M R Carey, Orbit Books, 2014
»Till sommarens lediga bokläsarstunder vill jag rekommendera denna välskrivna och ytterst obehagliga berättelse om en zombieapokalyps med kvinnor i alla bärande huvudroller. Jag läste den efter tips i facebookgruppen »Psykologer pratar böcker« på en lättsam charterresa. De kalla kårarna balanserades upp av solens värme och gjorde nattsömnen möjlig, trots att jag är rätt så lättskrämd. Obs, se för jösse namn inte filmatiseringen!«
/Therese Allvar, psykolog på SiS ungdomshem Folåsa i Linköping och upphovskvinnan bakom facebookgruppen »Psykologer pratar böcker«.
Kvinna i avantgardet. Sigrid Hjertén. Liv och Verk av Görel Cavalli-Björkman, Albert Bonniers förlag, 2017
»Boken handlar om konstnärinnan Sigrid Hjertén som tillhörde det svenska avantgardet och expressionismen inom konsten i början av 1900-talet. Hon var gift med den fyra år yngre Isaac Grünewald och var elev till Henri Matisse. Görel Cavalli-Björkman berättar Sigrid Hjerténs historia med utgångspunkt från hennes rika och fängslande bildvärld.
Sigrid Hjertén var en av Matisses favoritelever och ingick som enda kvinna i den exklusiva expressionistgruppen De åtta. I den traditionella konsthistorien har man utgått från att detta helt och hållet var Isaac Grünewalds förtjänst, men Sigrids måleri prisades av flera välkända recensenter i samtiden. Mot slutet av sitt liv drabbades hon av psykisk sjukdom. Detta är den första heltäckande biografin som skrivits över Sigrid Hjerténs liv och verk och ger ett nyanserat porträtt av denna starka, intelligenta och mycket kreativa kvinna som banat väg och varit en föregångare för kvinnors plats i konstvärlden.«
/Ingrid van´t Hooft, psykolog, psykoterapeut, specialist i neuropsykologi och med.dr.