Efter år av spekulationer om orsaken till regionala skillnader i diagnostisering och läkemedelsbehandling vid adhd har regeringen nu gett Socialstyrelsen i uppdrag att hitta svaret. Uppdraget ska redovisas i maj nästa år.
Så sent som för mindre än en månad sedan presenterade Socialstyrelsen nya siffror på förskrivningen av adhd-läkemedel. Liksom tidigare år visade dessa stora regionala skillnader, nu från exempelvis 8,6 procent av pojkarna och 4,7 procent av flickorna i Gävleborgs län till 3,6 procent av pojkarna och 1,2 procent av flickorna i Jönköpings län.
En tänkbar orsak som Socialstyrelsen själv förde fram var varierande tillgång på kompetens för att utreda adhd. Men, liksom tidigare, vet ingen med säkerhet. Och det är oklart om det i så fall även kan förklara den stora skillnaden i läkemedelsförskrivning mellan pojkar och flickor. Det är dubbelt så vanligt att pojkar i skolåldern får läkemedelsbehandling, jämfört med flickor.
Nu vill regeringen få större klarhet i orsaken till såväl skillnader mellan olika regioner som mellan pojkar och flickor. Socialstyrelsen har fått uppdraget att hitta orsakerna, ett uppdrag som även innehåller en utredning om hur psykosociala och socioekonomiska faktorer påverkar adhd bland barn.
”Det är positivt att kunskapen om adhd har ökat i samhället. Dock är det bekymmersamt att vi kan se stora skillnader regionalt. Därför är detta ett välkommet uppdrag där det blir mycket intressant att ta del av resultaten för att sedan se hur vi kan minska skillnaderna”, uppger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.
Socialstyrelsens uppdrag blir att:
–Utreda vilka faktorer som kan utgöra en förklaring till regionala skillnader i diagnostisering och läkemedelsbehandling av adhd.
–Utreda hur psykosociala och socioekonomiska faktorer påverkar adhd bland barn.
–Beakta diagnostisering och läkemedelsbehandling av adhd i kombination med andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
–Om möjligt utföra en kartläggning av övriga neuropsykiatriska funktionsnedsättningar utifrån samma problemställningar.
–Utreda om det finns andra faktorer som kan hänföras till specifika landsting och kommuner som påverkar de regionala skillnaderna i diagnostik och läkemedelsbehandling av adhd.
–Utreda skillnaderna i diagnostisering och läkemedelsbehandling mellan flickor och pojkar med adhd.
Resultaten ska ligga till grund för en översyn av de kunskapsstöd som finns om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hos barn och unga. Uppdraget ska slutredovisas till Socialdepartementet den 30 maj 2019.
Läs även:
Kompetensbrist kan ligga bakom avvikande förskrivningsmönster