#metoo-kampanjen avslöjar vidden av problemen med sexuella trakasserier. Forskning visar att kvinnor som utsätts i högre utsträckning än andra drabbas av ångest, depression och missbruksproblematik. Även drabbade män påverkas i hög utsträckning men få berättar om trakasserierna, enligt en artikel i Journal of Occupational Health Psychology.
Sexuella trakasserier på arbetsplatsen drabbar främst kvinnor, visar forskning. Och de negativa effekterna på den psykiska hälsan är relativt väl belagda. Det handlar bland annat om en ökad risk för ångest, depression, PTSD, ätstörningar och missbruk av alkohol och narkotika. Det framgår av en artikel i tidskriften Journal of Occupational Health Psychology som ges ut av American Psychological Association, APA.
Enligt författarna finns det dock flera studier som tyder på att män som drabbas av sexuella trakasserier på arbetsplatsen påverkas ännu med negativt, sett till psykisk ohälsa. Men benägenheten att berätta om det är liten. Inom exempelvis det militära är det tio gånger vanligare att män utsätts för sexuella trakasserier än i det civila samhället, men över 80 procent av de drabbade berättar inte om det, skriver de.
Även om psykologin och särskilda träningsprogram kan vara verktyg för att bidra till minskad förekomst av sexuella trakasserier, så fungerar sådana insatser bara om de ingår som en del av en mer omfattande och målinriktad insats, skriver artikelförfattarna. Forskning har visat att det effektivaste sättet att minska toleransen till sexuella trakasserier i en organisation fortfarande är olika typer av sanktioner.
”Organisationer måste arbeta proaktivt för att etablera policyer som förbjuder trakasserier, öka medvetenheten om förekomsten och etablera rutiner för att rapportera. Även mer forskning behövs för att identifiera antecedenter till sexuella trakasserier och som kan hjälpa både arbetstagare och arbetsgivare att identifiera tecken och möta de på ett adekvat sätt” skriver APA:s president Antonio E. Puente i en kommentar till artikeln.