Psykologers arbetsmiljö har uppmärksammats mycket på senare tid och trots att det är väl känt vilka faktorer som bidrar till en hälsosam och hållbar arbetsmiljö är det många verksamheter som verkar sitta fast i en ond cirkel. Den tycks bestå av hög arbetsbelastning och höga produktionsmål men otydliga kvalitetsmål, roller och ansvar. Otillräcklig eller obefintlig kompetensutveckling och handledning, lågt stöd från chefen, upplevelse av yrkesetisk stress och känsla av otillräcklighet vilket i många fall leder till ohälsa, sjukskrivningar eller uppsägningar. Den höga personalomsättningen leder till svårigheter att kompetensförsörja och rekrytera och en högre arbetsbelastning för de som arbetar kvar. Det kan verkligen kännas tröstlöst.
Den ansträngda arbetsmiljön och de oattraktiva villkoren inom framför allt Bup på många håll runt om i landet har med rätta uppmärksammats medialt, även i en rad artiklar i Psykologtidningen.
Det är angeläget att uppmärksamma situationen som i slutändan drabbar utsatta barn och unga. Men är det ens möjligt att vända trenden så att Bup återigen attraherar psykologer?
Men så, i förra numret av Psykologtidningen, fick vi läsa om den lilla Bup-mottagningen i Mariestad där Britt-Marie och hennes kollegor och övriga medarbetare trivs och utvecklas och ger kvalificerade insatser till barn och unga och deras familjer. En hållbar arbetsplats! Och det handlar inte om något särskilt priviligierat upptagningsområde med lågt söktryck och inte om någon raketforskning. Det handlar om kompetenta, lyhörda och stödjande chefer där tillit och förtroende sipprar ned från högsta ledningen via chefen till medarbetarna och om att värdesätta och värna kompetens. Att ha tydliga arbetsuppgifter och roller och att fokusera på kvalitetsmål i stället för pinnstatistik och på så sätt kommer produktionen av sig själv. Ett tillåtande klimat där alla behövs och man uppmuntrar och tar tillvara idéer och har roligt på jobbet samtidigt som man arbetar med svåra och ofta tunga frågeställningar. Vilken inspiration det var att läsa. Visst finns det hälsa och arbetsglädje, både på Bup och på många andra arbetsplatser. Vi har så mycket att lära av goda exempel och hållbara arbetsplatser.
TEXT
Ulrika Sharifi
1:e vice ordförande