Antalet personer som får diagnosen könsdysfori ökar kraftigt. Större öppenhet och ökad kunskap om könsdysfori kan vara ett par förklaringar, tror Socialstyrelsen som medverkar vid Stockholm Pride.
Enligt ny statistik från Socialstyrelsens patientregister har antalet personer med könsdysfori, då upplevelsen av könsidentitet inte stämmer med det kön som personen tilldelats vid födseln, ökat kraftigt. Ökningen är störst bland unga. År 2005 fick cirka 1 av 100 000 personer diagnosen för första gången, år 2015 var det ungefär 8 av 100 000. Det motsvarar 3 500 personer, eller 0,04 procent av befolkningen 2015.
Varför diagnosen ökar är oklart, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande, men spekulerar i att en förklaring kan vara att det finns en ökad öppenhet och kunskap som rör könsidentitet och könsuttryck.
Av statistiken framgår att könsdysfori totalt sett är lika vanligt bland personer som tilldelats könstillhörigheten flicka respektive pojke vid födseln, och diagnosen är mest förekommande i gruppen 18–29 år. I de yngre åldersgrupperna 0–17 år och 18–29 år är könsdysfori vanligare bland dem som tilldelats könstillhörigheten kvinna.
– På flera ställen är det i dag kö för att få komma till ett vårdteam och få diagnosen könsdysfori. Många som får diagnosen går sedan vidare till könsbekräftande behandling, där det är ännu längre köer. Ofta är det psykiskt påfrestande att vänta på diagnos och behandling, därför är detta viktiga frågor för vården, säger Maja Österlund, hbtq-samordnare vid Socialstyrelsen.
På Stockholm Pride, som startade i går (måndag den 31/7) medverkar den 4 augusti Socialstyrelsen med information, liksom på Malmö Pride (10 augusti).