Den ena överläkaren tipsade en patient om att hänga sig. Den andra överläkaren förklarade att en inlagd patient var en belastning för samhället och hotade med bältning i 24 timmar när patienten blev förtvivlad.
Nu är båda läkarna avstängda, efter radioprogrammet Kalibers granskning.
En patient i 25-årsåldern var inskriven på en slutenvårdsavdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i mars i år. Efter ett självmordsförsök på avdelningen hittades patienten inne på toaletten. Överläkaren höll därefter samtal med patienten, som spelade in samtalet.
– Min policy är att patienter med självskadebeteende inte ska bli inlagda, sa överläkaren.
Patienten invände med att hon gjort ett självmordsförsök, att det inte var ett självskadebeteende. Men överläkaren stod fast vid att handlingen inte var ett “riktigt självmordsförsök”.
– Om jag är suicidal och tänker ta livet av mig, då tar jag på kvällstid med mig ett snöre i lugn och ro, inte framför folk, dessutom inte inom vården, sa läkaren och beordrade därefter till patienten att lämna avdelningen.
Tre dagar senare försökte patienten ta livet av sig på nytt, och följde läkarens instruktioner, varpå patienten hamnade på akuten efter ambulanstransport.
En annan patient, med anorexi och ångest, var inlagd på en slutenvårdsavdelning på Sahlgrenska sjukhuset. Hon upplevde sin överläkare som kränkande och spelade in samtalet. Läkaren ifrågasatte varför patientens föräldrar inte hade sett till att hon äter, samt att förklarade patienten var en belastning för samhället.
– Du bidrar inte till samhället, du lever på min skatt. Jag ska ta din telefon och du får inte besök om du inte går upp i vikt.
Patienten började då gråta och slog med handen mot väggen, varpå läkaren hotade med bältning i 24 timmar.
Patienter, anhöriga och personal har tidigare vänt sig till ledningen med klagomål över de två läkarnas bemötande.
Mathias Alvidius, psykolog och verksamhetschef inom psykiatrin på Sahlgrenska, säger till Kaliber att han behöver reflektera över om han har fortsatt förtroende för de två läkarna.
”Uppgifterna som har framkommit är allvarliga och i huvudsak nya för verksamhetsledningen”, skriver Mathias Alvidius i ett mejl till Kaliber.
Text: Lennart Kriisa