Du har dig själv att skylla om psykisk ohälsa är kopplad till stress eller ett beroendetillstånd. Det anser fler än var tredje i en stor enkätundersökning.
Allmänhetens attityd till psykisk ohälsa kan vara hård om ohälsan är kopplad till stress eller alkohol- eller drogberoende. Mer än var tredje person anser att man då har sig själv att skylla. Samtidigt uppger nästan 40 procent att de själva har upplevt psykisk ohälsa.
Uppgifterna är hämtade från en stor enkätundersökning utförd av Novus på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. I undersökningen svarade drygt 10 000 personer i åldrarna 18–84 år (en svarsfrekvens på 62 procent). Det som enligt svaren förknippas med psykisk ohälsa är främst depression, ångest, stress och att må dåligt, men kunde omfatta allt från oro och nedstämdhet till svåra psykiatriska tillstånd.
Närmare hälften i enkäten uppgav att de skulle ha svårt att berätta för någon om sin egen psykiska ohälsa, och det var särskilt vanligt bland de yngre trots att man i de åldersgrupperna hade en mer positiv attityd till andra med psykisk ohälsa. Enligt Folkhälsomyndigheten kan förklaringen vara att det finns en uppfattning om att psykisk ohälsa kan leda till svåra konsekvenser i livet, vilket fyra av fem trodde i undersökningen. Det kan handla om möjligheter att få jobb eller göra karriär. En stor andel trodde även att det blir svårare att bilda familj, få vänner eller att få hyra en lägenhet.
Var femte person associerade psykisk ohälsa med att vara konstig eller egoistisk, hälften tyckte oförutsägbar och ungefär tre av fem svarade opålitlig. Mellan 13 och 39 procent i enkäten svarade att psykiatriska tillstånd och symtom är orsakade av personen själv.
Bland de positiva resultaten var att 40 procent ansåg att personer med psykisk ohälsa är vanliga och intelligenta och 65 procent att de som har långvarig psykisk ohälsa har meningsfulla liv. Tre av fyra tror även att suicid kan förebyggas, men drygt hälften trodde felaktigt att det främst är unga människor som tar sitt liv när det i verkligheten oftare rör sig om medelålders och äldre personer.
Läs hela undersökningen Synen på psykisk ohälsa och suicid.