Två kvinnor och tre män konkurrerar om att bli nästa ordförande för Psykologförbundet.
Men valberedningen är inte säker på att få igenom sitt förslag.
– Det är så få som nominerar kongressombud, en grupp kan kuppa igenom ett annat namn än vårt, säger Julia Stenberg, valberedningens ordförande.
Totalt 25 nomineringar ledde till att sex psykologer var aktuella för att bli nästa ordförande. Några fick bara en nominering, andra fick flera, och en valde att hoppa av efter några veckor.
– Jag är glad över att det blev hela 25 nomineringar. Vi vet ju hur det ser ut för övriga ideella organisationer, engagemanget blir allt mindre, säger Julia Stenberg.
De fem kandidaterna har mejlat presentationer av sig själva till valberedningen och kommer att bli intervjuade över telefon. Att den nuvarande ordförande är en man saknar betydelse, enligt Julia Stenberg.
– Vi vill ha den mest kompetenta personen. Kön tog vi inte upp i platsannonsen, säger Julia Stenberg.
Mod, prestigelöshet och transparens räknades däremot upp som viktiga egenskaper. Julia Stenberg beskriver en rad situationer där mod krävs för nästa ordförande, som att psykologkåren kan vara delad i en fråga, men att förbundet behöver sätta ned foten, till exempel i ett remissvar.
– En ordförande behöver helt enkelt ha skinn på näsan. Psykologer är välartikulerade, säger Julia Stenberg.
Att valberedningens förslag går igenom på kongressen är dock inte hugget i sten. Få medlemmar utnyttjar möjligheten att rösta fram sitt kongressombud. Intresset är så lågt att Julia Stenberg ser en risk för kupp på kongressen i maj nästa år.
– En grupp kan gå samman och rösta fram kongressombud som vill ha en viss ordförande, så vill vi ju inte att det ska gå till, säger Julia Stenberg.
I januari träffas valberedningen för att undersöka om den har tillräckligt på fötterna för att utse en toppkandidat. I annat fall kan det bli fler intervjuer med kandidaterna. Förtroendeposter i etikrådet, specialistrådet och vetenskapliga rådet ska också utses på kongressen.
Carl Åborg, ordförande för specialistrådet, ställer inte upp för omval.
– Hur specialister ska visa att de vidmakthåller sin specialistkompetens kommer att vara en fortsatt aktuell fråga, säger han.
Petri Partanen, ordförande för vetenskapliga rådet, siktar på att bli omvald. Rådets främsta uppgift är att bidra med sakkunskap i forskningsrelaterade och vetenskapliga frågeställningar. På senare tid har revideringen av principerna för EBPP (evidenbaserad psykologisk praktik) varit i fokus.
– Att bidra till spridningen av EBPP kommer att bli en viktig uppgift för vetenskapliga rådet, säger Petri Partanen.