Mindler står utan styrelseordförande efter psykologen Rickard Färdig avgått.
Därmed har samtliga grundare lämnat bolaget.
–Vi har en plan för att tillsätta en ny ordförande, säger styrelseledamoten Richard Tejme.
Text: Lennart Kriisa
Uppmärksamheten runt Mindler har varit stor efter Psykologtidningens granskning. Styrelseordföranden Rickard Färdig, psykolog och grundare, ville inte låta sig intervjuas inför publiceringen.
Richard Tejme, styrelseledamot i Minder, bekräftar nu för Psykologtidningen att Rickard Färdig har avgått.
–Orsaken är hälsoskäl, mer än så kan jag inte berätta, säger Richard Tejme.
Enligt honom finns en tilltänkt efterträdare, men det formella beslutet är ännu inte fattat. Richard Tejme vill inte uttala sig om Psykologtidningens granskning, utan säger bara:
–Jag har tänkt jättemycket på den, men det är inte jag som står för kommunikationen.
Psykologtidningen har vid en rad tillfällen framfört önskemål om en intervju med Mindlers ledning. Bolaget svarar dock bara på skriftliga frågor. Här är några av frågorna som Psykologtidningen ställt.
Hur ser ni på möjligheten att teckna kollektivavtal?
“Frågan om kollektivavtal har lyfts av ett par anställda och vi är självklart alltid måna om att tillsammans med våra medarbetare arbeta för att utveckla vår arbetsmiljö. Vår vision är att vara den bästa arbetsplatsen för psykologer och vi arbetar ständigt med att se över arbetsförhållanden för våra medarbetare samt ha en öppen dialog om den bästa vägen framåt”, skriver Amalie Angelskår, CRO, chief revenue officer, på Mindler.
Familjen Lundin är en av huvudägarna till Mindler, vilket lett till en del kritik i Psykologgruppen. Hur ser ni på denna kritik?
“Mindler är ett självständigt bolag och som ett självständigt bolag fattar vi våra egna operativa beslut utifrån vad som är bäst för våra patienter. Med det sagt har Mindler ett antal olika ägare där Back in Black är en av dessa.”
Ni har uppgett internt och externt att det finns felaktigheter i vår granskning. Vilka uppgifter är felaktiga?
“Det finns inga krav på att ha tio-minuters-samtal, de är helt frivilliga och används när psykologen och patienten bedömer det vara lämpligt. Ingen psykolog på Mindler är eller har varit tvungen att använda 10-min samtal.”
Psykologtidningens kommentar: Av artikeln framgår att tio-minuters-samtalen inte är obligatoriska. Mindler har inte kunnat peka ut några felaktigheter i artikeln, utan önskar en rad förtydliganden och betonanden. Vi publicerar därför bara denna kommentar från Mindler, som ett exempel.
Fotnot: Sajten Breakit (låst artikel) var först med att rapportera om att psykologen Rickard Färdig och de övriga grundarna, psykologen Johannes Hatem och läkaren Rickard Lagerqvist har lämnat Mindler.
En längre artikel om Mindler publiceras i kommande nummer av Psykologtidningen.