Robotsälen Paro kan i tider av social distans i viss mån ersätta mänsklig kontakt, åtminstone sett till välgörande positiva psykologiska effekter. Det visar en ny studie.
Mänsklig fysisk kontakt har en rad positiva effekter, inte minst i form ökat psykiskt välbefinnande men också genom att bland annat reducera smärta. Under den pågående pandemin, med rekommendationer om fysisk distans, blir det allt svårare att få sådana positiva upplevelser tillgodosedda.
Men nu visar en ny studie hur en timma vid ett enda tillfälle tillsammans med den japanska robotsälen Paro kan ha en liknande effekt som mänsklig fysisk kontakt, sett till smärta, oxytocinnivåer och lyckokänslor. Den plyschklädda Paro reagerar bland annat med ett sälliknande ljud, och rör på både huvud och flippor, som svar när någon rör vid den.
De israeliska forskarna bakom studien visade att sextio minuter tillsammans med Paro minskade smärtupplevelsen vid såväl måttlig som svår smärta om deltagarna rörde vid robotsälen, och ökade känslan av välbefinnande.
Ett överraskande resultat var att nivåerna av hormonet oxytocin minskade hos försökspersonerna jämfört med en kontrollgrupp som inte fick träffa Paro. ”Må-bra-hormonet” oxytocin borde tvärtom ha visat högre nivåer, med tanke på hur bra deltagarna uppgav att de mådde. Senare forskning har dock visat att ökade nivåer av oxytocin kan vara en stressindikator, i fall då nivåförändringen förekommer utanför nära relationer. En minskad nivå kan i fallet med Paro därför indikera ökad avslappning hos deltagarna, uppger forskarna.
Forskningsresultatet kan leda till nya strategier för att reducera smärta och öka välbefinnandet, menar de israeliska forskarna, särskilt nu under den pågående coronapandemin.
Studien Touching the social robot PARO reduces pain perception and salivary oxytocin levels är publicerad i Scientific Reports, 2020.