Andelen barn som får adhd-läkemedel skiljer så stort över landet att det inte kan bero på tillfälligheter. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen, som tror att en förklaring kan vara den varierande tillgången på kompetens för att utreda adhd.
I Gävleborgs län hade 8,6 procent av pojkarna i åldern 10–17 år och 4,7 procent av flickorna minst ett uttag av adhd-läkemedel under 2017, visar Socialstyrelsens statistik. Motsvarande siffror för Jönköpings län är 3,6 och 1,2 procent.
I vissa kommuner i Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län är andelen pojkar med adhd-läkemedel endast cirka 2 procent. Samtidigt är förskrivningen bland pojkar omkring 13 procent i enstaka kommuner i Gävleborgs, Västerbottens, och Stockholms län. Socialstyrelsen menar att det finns många kommuner som avviker från en förväntad nivå av förskrivningen och att det inte kan bero på en tillfällighet.
Enligt Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, kan det handla om att förekomsten av adhd är olika i landet. Men det kan också bero på bristande tillgång till kompetens och resurser för att utreda adhd, eller att diagnostiken tillämpas olika.
Barn mellan 10 och 17 år är den grupp som använder mest adhd-läkemedel. Förskrivningen har ökat markant åren 2006–2017, och ligger nu på 5,6 procent bland pojkar och 2,6 procent bland flickor i landet som helhet. År 2006 var andelen 1,3 respektive 0,3 procent.
Statistiken visar också att förskrivningen av adhd-läkemedel ökat i hela befolkningen de senaste tio åren. Totalt var det 111 000 personer i åldrarna 5–64 år som hade minst ett uttag av något adhd-läkemedel under 2017. Vanligast var läkemedlet metylfenidat, som skrevs ut till 70 procent av personerna.
Läs om hur ditt län ligger till gällande förskrivning av adhd-läkemedel.