Landets enda stressmottagning för vårdpersonal, där psykologer är den tredje största yrkesgruppen, kan räddas.
Politikerna backade efter mediatrycket.
-Jag är hoppfull, säger Alexander Wilczek, överläkare på Ersta sjukhus.
Den unika specialistkliniken på Ersta sjukhus i Stockholm har funnits i över 25 år. Tanken är att vårdpersonal ska slippa sitta i samma väntrum som sina egna patienter eller möta kollegor inom vården.
-Vi är dessutom en klinik med stor kunskap inifrån om våra patienters arbetssituation, det är en viktig aspekt, säger Alexander Wilczek.
Från början var ångest och depression de vanligaste diagnoserna på Ersta. Men mellan 2015 och 2017 fördubblades antalet patienter med stressrelaterade sjukdomar, som nu är den vanligaste orsaken till att vårdpersonal söker sig dit.
Läkare och sjuksköterskor är i dag de största patientgrupperna på Ersta, på tredje plats kommer psykologerna.
-Våra patienter är mycket kvalificerade människor som slås ut från arbetsmarknaden, säger Alexande Wilczek.
Men Erstaklinikens avtal med landstinget anses strida mot EU-lagstiftningen, därför krävs en offentlig upphandling. Det nya avtalet ska gälla från 2019.
Alexander Wilczek bedömer att Ersta har små chanser att vinna en upphandlingen som avser ospecificerad psykiatri.
– Capio, Praktikertjänst och andra stora vårdbolag kommer att kunna lägga ett billigare bud. De vill integrera den här munsbiten i sin pågående sjukvårdsapparat, sedan kan remittera våra patienter till sina egna vårdcentraler.
De styrande politikerna, med sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) i fronten, framhärdade till en början att det inte ska finnas vård som bara riktar sig till vårdpersonal.
– Vi ska ha en jämlik vård lika för alla. Nästa år ska vi upphandla vård på en psykiatrisk klinik som är till för alla invånare, sa hon till Svenska Dagbladet.
Efter mediatrycket backade Alliansen och kommer nu att upphandla en klinik för vårdpersonal.
-Vi har tagit till oss av kritiken och den oro som planerna på en stängning skapade, säger Anna Starbrink till SvD.