Fackförbundet Kommunal har fått stor massmedial uppmärksamhet på grund av kroginnehav, alkoholrepresentationer, lägenhetsaffärer etc. Psykologförbundet antog en representationspolicy 2012 som bland annat innefattar alkoholanvändning och som förbundsordförande Anders Wahlberg är nöjd med.
– Vi är nog mer restriktiva än vad policyn anger, säger Anders Wahlberg.
Anders Wahlberg satt som ledamot i FS då representationspolicyn antogs 2012 efter en intern diskussion om bland annat alkoholens skadeverkningar, inte minst psykologiska.
– Vi ville föregå med gott exempel. Jag är nöjd med policyns innehåll och hur den därefter har använts.
Även Kommunals lägenhetsinnehav har blivit debatterat. Psykologförbundet har sålt den enda bostaden som förbundet ägt i Stockholm, en övernattningslägenhet för ordförande. Många andra förbund behåller sina innehav och ser de bland annat som en investering.
– Den lägenhet vi använde stod oftast tom då jag ordnade en egen lägenhet, och eftersom det var en lägenhet som inte kunde belånas på samma sätt som vanliga bostadsrätter hade den inte motsvarande värdeökning. Vinstökningen med att ha kvar den låg inte i paritet med kostnaden. Men ska vi kunna ha ordföranden som är bosatta utanför Stockholm kan det behövas att vi ordnar med boende.
– Nu äger vi en fjärdedel av den fastighet på Vasagatan som inrymmer förbundets kansli, det är en ren kontorsfastighet och en bra investering för förbundet.
Hur tror du uppmärksamheten kring Kommunal har påverkat förtroendet för fackförbunden?
– På ett generellt plan upplevs det nog negativt av medlemmarna och många andra. Hos Kommunal handlar det dessutom om medlemmar med ofta låg lön och då är nog skadan extra stor. Det uppstår frågor om hur fackförbundspampar agerar.
– Men även för oss Saco-förbund, som gemensamt bedriver en aktiv medlemsrekrytering, är det ju inte bra när sådant här händer. Jag har dock ännu inte mött några negativa reaktioner riktade mot vårt förbund som en effekt av händelserna i Kommunal, säger Anders Wahlberg.
TEXT
Peter Örn