3 frågor till Christina Renlund, psykolog, författare och föreläsare, som i dag tar emot Intrapriset 2017 på 25 000 kronor under Intradagarna i Stockholm.
Grattis. Du får priset för ditt mångåriga arbete och engagemang för människor med sällsynta diagnoser och funktionsnedsättningar och deras familjer. Hur känns det?
– Jag är stolt och rörd, och tänker på mina mer än 40 år inom området och på det stora gensvar och den generositet jag mött. Intrapriset är det finaste pris jag kunnat få eftersom det är ett pris i verksamheten och delas ut av en stiftelse som arbetar med hjärta, kunskap och engagemang och som aldrig vacklar i sitt samhällsengagemang.
Stiftelsen Intra grundades av barnpsykiatern och medicinalrådet Karl Grunewald som under 25 år var chef för byrån för handikappfrågor på Socialstyrelsen. Han ville nå ut med mer kunskap om personer med utvecklingsstörning, och lyfta fram insatser och forskning på området. Vilket är ditt förhållande till Karl Grunewald?
– Som ung och ny psykolog mötte jag Karl redan 1975 på Salberga specialsjukhus och hade sedan kontakt med honom genom åren. Jag beundrar Karl Grunewald starkt och djupt, ingen annan har som han påverkat utvecklingen för människor med utvecklingsstörning. Karl har betytt så mycket för så många med sin kraft och i sitt arbete bort från anstalter och till ett liv i samhället. Tänk att ha haft en sån förebild!
Du är nu senior men fortsätter arbeta som föreläsare och skriver böcker. Vad driver dig efter 40 år i yrket?
– Vi verkar i ett område med stora behov av insatser till barn, unga och vuxna med särskilda behov, och till deras syskon, familjer och närstående. Behovet av professionellt engagemang är stort, särskilt i dag när LSS, Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, hotas. Vi måste fortsätta bygga kunskap och bidra till förändring.