Den japanska Taiko-trumman är stor. Vibrationerna mäktiga. När psykologen och Taiko-trummaren Petra Wetterholm spelar på den försvinner både tid och rum, frustrationer och ledsamheter.
– Det är så suggestivt, som en meditation och kräver starkt fokus, fysiskt som mentalt. Det blir omöjligt att trampa runt i sitt lilla privata.
– Och så blir jag så glad av att trumma! Det ger mig en otrolig livsenergi!
Petra Wetterholm har tidigare arbetat länge inom Bup, men arbetar i dag på en vårdcentral och leder bland annat ett projekt med skogsterapi för vuxna med utmattningssyndrom, depression och ångest.
Som före detta dansare och med perioder av meditation på zenbuddistiskt tempel är Taiko-trummandet en perfekt kombo av allt hon gillar: fysiskt uttryck, musik, rytm och meditation.
Musiktraditionen är flera tusen år gammal, och sägs spegla den arbetande människans vardag – och själ. Här finns även utrymme för improvisation. Något Petra Wetterholm uppskattar mycket.
– Ja, man spelar inte på trumman, utan med trumman. Jag gillar mest när vi får till ett groove, då samspelet blir så intonat att alla går in i musiken och släpper allt omkring.
Själv har hon trummat Taiko i över tjugo år och ingår sedan många år i en liten ensemble på tre personer. Repertoaren består av traditionella verk som spelas i byar runt om i Japan.
– Vi försöker förvalta två lärares arv, och betona det finstilta i musiken, förklarar hon.
Oavsett sinnesstämning, erfarenhet och funktionsvariation. Ung som gammal. Alla kan trumma – och njuta, säger Petra Wetterholm.
– Du spelar på din nivå. När man väl börjat vill man inte sluta. Trummandet blir en kärlek svår att låta bli.
Petra väljer 3 Taiko-tips:
- Föreningen Taiko Stockholm
- Filmen Taiko av Lee Furness
- Filmen Kodo – spirit of Taiko