KONFERENSRAPPORT. ”Vad utmärker en välfungerande psykiatri, och hur når vi dit?” Det var temat för ett seminarium med Magnus Lord och Per Magnus Johansson i Kungsbacka den 19 maj. Magnus Lord är läkare, ekonom och ingenjör och arbetar som konsult med modern sjukvårdsutveckling. Per Magnus Johansson är psykolog, psykoanalytiker och docent i idé- och lärdomshistoria.
Öppenvårdspsykiatrin i Halland arrangerade seminariet och ett 60-tal deltagare fanns i publiken. Magnus Lord inledde med att konstatera att sjukvården ofta är organiserad på ett mer industriellt sätt än industrin själv, med centraliserade stordriftssystem.
– Man har satt välutbildade medarbetare i ett dåligt system som är byggt för produktion utan variation, sa han och förklarade att ett systemskifte nu pågår. Modern sjukvårdsutveckling lägger fokus på patientens resa genom vårdsystemet och grundtanken att medarbetarna måste vara de som driver utvecklingen av verksamheten. Magnus Lord betonade att det inte finns genvägar till ett sådant systemskifte utan att det kommer att ta tid.
Per Magnus Johansson beskrev en dubbel samhällsdiskurs där man å ena sidan talar om att vi nu har en modern och bättre psykiatri än förr, samtidigt som den psykiska ohälsan i samhället tycks öka. Han förklarade att förhoppningarna knutna till psykiatrin sällan är realistiska. Därför blir en viktig uppgift att föra en diskussion om vad som är möjligt att hjälpa den enskilda människan med och att inte förstärka falska förhoppningar om att kunna förändra sådant som snarare hänger samman med faktorer som dålig ekonomi, arbetslöshet och brister i familjenätverket. Fältet psykiatri behöver också få högre prestige, så att det attraherar fler kunniga medarbetare.
– Gör arbetet på allvar, skapa arbetsglädje så kommer varumärket av sig självt, sa Per Magnus Johansson.
Både Magnus Lord och Per Magnus Johansson betonade vikten av att det lokalt i verksamheterna finns utrymme för att stanna upp och reflektera kring fall som inte gått som planerat.
– Det är viktigt att inte ha för stort avstånd mellan vision och verklighet för att kunna upprätthålla ett rationellt tänkande runt den psykiatriska verkligheten, sa Per Magnus Johansson och konstaterade att när målen för verksamheten är orealistiska skapar det en känsla av otillräcklighet hos medarbetarna.
De var också eniga i sin kritik av ett alltför mekaniskt tillämpande av kliniska riktlinjer, vilka de ansåg bäst ska förstås som stöd i arbetet. Om riktlinjen tillämpas utan kliniskt omdöme kommer den inte att passa någon patient.
– Allmänna riktlinjer kan inte vara mer än ledtrådar där behandlaren kan avvika med hjälp av väl grundade argument som förs in i journalen, sa Per Magnus Johansson.
– Om det som framgår av riktlinjerna inte kommer att tillgodose patientens behov är vi skyldiga att göra mer, fyllde Magnus Lord i.
Avslutningsvis diskuterades arbetsglädje. Per Magnus Johansson och Magnus Lord var eniga om att chefen har en nyckelroll för att entusiasmera och inspirera medarbetarna. Magnus Lord beskrev att det finns ett stort behov av kunskapsutveckling på chefssidan. Samtidigt betonade båda vikten av att medarbetarna är engagerade i verksamheten och aktiva i förändringsarbetet.
TEXT
Charlotte Sommar
psykolog, Vuxenpsykiatrin Halland